ΒΟΛΒΟΙ ΑΝΟΙΞΗΣ

Αγάπανθος: Αγαπά τη ζέστη, γι' αυτό στη χώρα μας το χειμώνα θα μαδήσει εντελώς και θα ξαναφυτρώσει τον Μάρτιο ή Απρίλιο. Ανθίζει από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο και το ύψος του φτάνει το 1 μέτρο. Τα χρώματά του είναι δύο, μοβ και ροζ.

Ακουιλέγια:  Βολβός της άνοιξης, που στη χώρα μας μαδάει εντελώς το χειμώνα λόγω του κρύου. Προτιμά τα ημισκιερά μέρη. Κυκλοφορούν πολλές ποικιλίες με πολύ όμορφα χρώματα, που ανθίζουν από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.

Γλαδιόλα: Βολβώδης πολυετής πόα που ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα φυτών αποτελούμενη από 300 περίπου είδη. Η γλαδιόλα είναι από τους πιο δημοφιλείς βολβούς.Φύεται και σε γλάστρα αλλά και στον κήπο. Είναι πολύ γνωστή επίσης και για τα μακριά, ανθισμένα και εντυπωσιακά στελέχη της που τοποθετούνται στο ανθοδοχείο με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Ανθίζει το καλοκαίρι σε πληθώρα εντυπωσιακών χρωμάτων. Έχει σπαθωτά φύλλα

Κάλλα: Ένα από τα πιο γνωστά ριζωματώδη φυτά της χώρας μας. Με καταγωγή από το Νότιο Αφρική έχει άριστα εγκλιματιστεί στη χώρα μας λόγω των παρόμοιων καιρικών συνθηκών. Από τα ριζώματα αναπτύσσονται πράσινα φύλλα σε σχήμα βέλους (20 εκατοστά μήκος), τα οποία σε περιοχές με ήπιους χειμώνες, διατηρούνται όλο το χρόνο. Τα άνθη της μπορεί να μην είναι αρωματικά, είναι όμως εντυπωσιακά και σε πολλά χρώματα, όπως για παράδειγμα λιλά, φούξια, μαύρο, λευκό, κίτρινο και δίχρωμο. Φυτεύεται καλύτερα σε κήπους, σε ηλιόλουστες και υγρές θέσεις και τα άνθη του χρησιμοποιούνται και για διακοσμητικό σκοπό και για νυφικές ανθοδέσμες. 

Κάννα: Πολυετή ριζωματώδη φυτά που πολλαπλασιάζονται με διαίρεση. Ανθίζουν από Ιούνιο έως Οκτώβριο με άνθη κόκκινα, πορτοκαλί, ροζ, κίτρινο ή δίχρωμο.

Λίλιουμ: Βολβώδες φυτό με στενά φύλλα και μεγάλα, ελκυστικά και αρωματικά λουλούδια. Ανθίζει κατά το τέλος της άνοιξης μέχρι όσο υπάρχει ζέστη. Υπάρχουν πολλά είδη λίλιουμ με γνωστότερα τα Ασιατικά (πιο ανθεκτικά και σκληραγωγημένα αλλά χωρίς άρωμα) και τα Οριεντάλ (με έντονο, χαρακτηριστικό άρωμα). Όπως οι περισσότεροι βολβοί, ευδοκιμούν σε ηλιόλουστες θέσεις και σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη και φυτεύονται συνήθως σε ομάδες 2 ή 3 βολβών. Τα χρώματα που υπάρχουν στην αγορά είναι πολλά, όπως λευκό, ροζ, κίτρινο, δίχρωμα, φούξια κ.α.    

Μιγκέ: Το Μιγκέ, γνωστό και ως Κονβαλλαρία του Μαΐου, είναι ένα πολυετές και ποώδες φυτό που αναπτύσσεται κυρίως σε σκιερά ή ημισκιερά μέρη. Τα άνθη του έχουν λευκό χρώμα και γλυκό, απαλό άρωμα, γι' αυτό και χρησιμοποιείται σε ανθοσυνθέσεις και γαμήλιες ανθοδέσμες. Ανθίζει το καλοκαίρι.  

Ντάλια: Βολβώδες, θαμνοειδές φυτό που ανθίζει Καλοκαίρι και φθινόπωρο. Αποτελεί το εθνικό λουλούδι στο Μεξικό και το γένος της περιλαμβάνει πάνω από 30 είδη. Αναπτύσσεται ταχύτατα και κάνει τεράστια λουλούδια. Υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και ποικιλίες με πελώρια ( ή Extra Large) λουλούδια που το μέγεθός τους φτάνει σε διάμετρο όσο το κεφάλι ενός μικρού παιδιού. Ένα μικρό "τσίμπημα" των βλαστών της θα δώσει πιο φουντωτό σχήμα και περισσότερα αλλά και λίγο μικρότερα άνθη. Το Δεκέμβριο η ντάλια θα μαδήσει και θα ξεραθεί εντελώς, γι' ατό καλό είναι να αφαιρούνται οι κόνδυλοι και να αποθηκεύονται σε δροσερό και σκοτεινό σημείο. Την επόμενη άνοιξη οι ίδιο κόνδυλοι μπορούν να φυτευτούν ξανά, χαρίζοντας στον κήπο ή την γλάστρα σας ένα φυτό μοναδικής ομορφιάς.   

Παιώνια: Δημοφιλής βολβός με ύψος 80 - 100 εκατοστά που δημιουργεί όμορφους θάμνους. Τα λουλούδια της είναι ιδιαίτερα όμορφα ενώ ποικίλουν σε μέγεθος και χρώματα. Συνήθως ανθίζει από την δεύτερη περίοδο της ζωής της και κατά τους μήνες Μάιο με Ιούνιο. Σαν κομμένο λουλούδι χρησιμοποιείται πολύ σε νυφικές ανθοδέσμες και είναι πολύ εντυπωσιακό.