ΒΟΛΒΟΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Αμαρυλλίς: Πανέμορφο, εντυπωσιακής ανθοφορίας βολβώδες φυτό με γιγάντια άνθη που θυμίζουν γραμμόφωνο. Φυτεύεται σε κήπο ή σε γλάστρα, ενώ είναι από τα λίγα βολβώδη που μπορεί να ανθοφορήσει μέσα σε γυάλα με σκέτο νερό. Για να ανθίσει και την επόμενη χρονιά, απαιτείται μια εύκολη αλλά και ειδική διαδικασία. 

Ανεμώνη: Διαδεδομένο φυτό της Ελληνικής υπαίθρου που συναντάται αυτοφυές και ανθίζει από το τέλος του χειμώνα μέχρι το Μάρτιο. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με βολβό, το σχήμα και το μέγεθος του οποίου είναι ακανόνιστο. Υπάρχουν αρκετά χρώματα με μονό ή διπλό άνθος και η άνθισή του σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης.

Ζουμπούλι:  Βολβώδες πολύ αρωματικό φυτό, που ανά την Ευρώπη είναι γνωστό ως υάκινθος. Ευδοκιμεί τόσο στο χώμα όσο και στο νερό. Τα άνθη του εμφανίζονται τους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο σε κόκκινο, πορτοκαλί, φούξια, μοβ, ροζ, λευκό ή κίτρινο χρώμα και το άρωμά τους απλά μεθυστικό.

Ίριδα: Οικογένεια με δεκάδες είδη. Ανθίζει όλη την άνοιξη. Υπάρχουν βολβώδεις ποικιλίες (καταλληλότερες για γλάστρα) αλλά και ριζωματώδεις ποικιλίες (κατάλληλες για κήπο). Υπάρχει σε πολλά χρώματα μονόχρωμα ή δίχρωμα και είναι πολύ εντυπωσιακές.

Κρόκος: Πολύχρωμα βολβώδη φυτά χαμηλά σε ύψος (έως 20 εκατοστά). Καλλιεργούνται σε γλάστρες αλλά και στη γη. 

Κρόκος Κοζάνης (Σαφράν): Είναι φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο. Κάνει μοβ - λιλά άνθη και κιτρινοκόκκινους στήμονες. Έχει και καλλωπιστική και φαρμακευτική χρήση και χρησιμοποιείται ευρέως και στην μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.

Κυκλάμινο: Βολβοί ήμεροι (που ανθίζουν από Οκτώβριο έως Απρίλιο) ή άγριοι (που ανθίζουν φθινόπωρο). Τα ήμερα κυκλάμινα είναι διασταυρωμένες, νάνες ποικιλίες με μικρά, μεσαία ή μεγάλα άνθη. Υπάρχουν σε πολλούς χρωματισμούς και έχουν πολύ πλούσια ανθοφορία. Τα άγρια έχουν απαλό ροζ χρώμα και θα τα συναντήσετε τόσο στο εμπόριο όσο και στους αγρούς. 

Μανουσάκια ή Ζαμπάκια: Είναι φυτά ποώδη, πολυετή και βολβόριζα που συναντώνται ευρέως στην ελληνική ύπαιθρο. Έχουν άνθη μονά ή διπλά, έντονα αρωματική και ανθίζουν μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Ανήκουν στην οικογένεια του Νάρκισσου, και φυτεύονται σε παρτέρια, γλάστρες ή στον κήπο μεμονωμένα ή σε ομάδες. 

Νάρκισσος: Βολβώδες φυτό, το μήκος του οποίου είναι το μεγαλύτερο από όλους τους βολβούς. Από τη βάση του βολβού βγαίνουν πολλά ανθεκτικά στελέχη με λευκό, κίτρινο ή δίχρωμο άνθος με μονά ή διπλά άνθη. Ανθίζουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. 

Νεραγκούλα: Πολυετές βολβώδες φυτό με όμορφα διπλά άνθη σε αποχρώσεις του κόκκινου, του ροζ ή του φούξια. Φυτρώνουν το φθινόπωρο και ανθίζουν Φεβρουάριο και Μάρτιο, πριν να ανέβει πολύ η θερμοκρασία. 

Παρθενόκρινος: Πολυαγαπημένο, βολβώδες φυτό που ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Λίλιουμ. Κάνει λευκά και πολύ αρωματικά άνθη, ανθίζει κάθε χρόνο τον Μάρτιο και αλλιώς λέγεται και "κρίνος της Παναγίας". Θέλει όξινο και καλά στραγγιζόμενο χώμα.

Τουλίπα: Βολβώδες φυτό με ύψος που ποικίλει από 20 - 50 εκατοστά. Ελάχιστα ανθοφόρα φυτά έχουν τόσο μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων, όπως η τουλίπα. Ανθίζει Φεβρουάριο έως Μάρτιο και τα είδη της είναι πολλά ανάμεσα στα οποία: μονές, διπλές, οδοντωτές, ψαλιδωτές, δίχρωμες, "παπαγάλοι", πολυανθείς και βοτανικές, ενώ τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν και τουλίπες JUMBO (δηλαδή γίγας) καθώς και KAMELEON (που αλλάζει χρωματισμούς κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας της). 

Φρέζιες: Βολβώδη φυτά με μονό ή διπλό άνθος, πολύ αρωματικό και εύκολο στην καλλιέργειά του. Οι βολβοί της φρέζιας φυτεύονται το φθινόπωρο και ανθίζουν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Θέλει ήλιο και αραιά ποτίσματα. Τα χρώματά της είναι κόκκινο, λευκό, ροζ, κίτρινο και μοβ, Τα ανθισμένα στελέχη της διατηρούνται κομμένα σε ανθοδοχείο για αρκετές ημέρες, αρωματίζοντας το σπίτι μας, ενώ διακοσμούν πολύ συχνά νυφικές ανθοδέσμες.